René Ruitenberg

René Ruitenberg

Ik las nooit boeken

Toen ik vijftien was, waren mijn dagen op school geteld.  Had weinig interesse in school en sport had volledig mijn aandacht. Ik was geen studiebol en las geen boek. Totdat in 2002 mijn leven plotseling op de kop kwam te staan. Mijn schoonzus werd midden in Oldebroek, het dorp waar onze familie woont, aangereden, terwijl ze met de fiets een boodschapje ging doen. Ze overleed en tegelijkertijd begon er iets te leven in onze hele familie.

Want de dood van die bijzondere vrouw, zette ons allemaal even flink op onze plek. Zij was altijd gelovig geweest, leefde uit dat geloof. En wij? En ik? Ik leefde er maar op los. Zat wel in de kerk, maar eigenlijk ging het me om sportief succes, geld, aandacht, vrouwen. Op het exacte moment dat mijn schoonzus overleed, zat ik ergens op de Veluwe op mijn fiets te trainen, en ik voelde aan alles dat het mis was. Met mijn schoonzus, maar ook met mijzelf. Want als ik onder die auto gelegen had, had God dan hetzelfde over mij kunnen zeggen, als over mijn schoonzus? Nee!

Ineens walgde ik van mijzelf en van mijn leven, en vanaf toen veranderde mijn leven radicaal. God troostte ons niet alleen in ons verdriet op een heel bijzondere wijze, Hij hielp me ook af te rekenen met alles wat verkeerd was. Ik was geen studiebol, hield niet van lezen, maar de Bijbel werd ineens als een beste vriend. Mijn hele leven had ik dominees horen lezen uit dat boek en had het me niet kunnen boeien. Nu begreep ik pas de wijsheid, en de diepte van al die levenslessen en vooral: de liefde van God die je leest in elke regel. Ongelofelijk, wat een boek!

In de weken, maanden en jaren na mijn bekering is de Bijbel het fundament voor mijn geloof geworden. In goede tijden en slechte tijden, bij vreugde of verleiding. Als ik soms toch weer teveel op ging in mijn sportcarrière, sprak God door de Bijbel een vermanend woord. En als ik bemoediging nodig had, sprak God door de Bijbel woorden van kracht.

Daarom vind ik het prachtig dat  Geloofshelden deze speciale Bijbel uit te geeft. Het woord van God, maar ook woorden van topsporters die vertellen over hun geloofsleven. Het is niet altijd makkelijk om de Bijbel te pakken. Daarom vindt je naast het Nieuwe Testament ook getuigenissen van sporters, leeswijzers en handige verwijzingen naar teksten waar je als topsporter wat aan hebt.

Als zelfs ik, die geen school heeft afgemaakt, me al kan laten inspireren door de Bijbel, dan gaat dat bij jouw zeker ook gebeuren!

René Ruitenberg
Voormalig marathonschaatser
Directeur Geloofshelden